RAS Chemistry & Material ScienceХимическая физика Advances in Chemical Physics

  • ISSN (Print) 0207-401X
  • ISSN (Online) 3034-6126

Kinetics of the soy lecithin oxidation at high concentrations. The effect of antioxidants

PII
10.31857/S0207401X24110025-1
DOI
10.31857/S0207401X24110025
Publication type
Article
Status
Published
Authors
Volume/ Edition
Volume 43 / Issue number 11
Pages
10-17
Abstract
Soy lecithin (RH) oxidation, initiated with different AIBN concentration, has been studied in a wide range of lecithin concentrations (0.027−0.4 mol/l). It was found that the oxidizability parameter a = kp /(2kt)0.5, where kp and kt are the rate constants of chain propagation and termination reduced significantly at higher lecithin concentration, while a linear dependence of oxidation rate on (AIBN)0.5 remained. The antiradical activity ( fkinh) of different antioxidants (AO) was evaluated at [RH] = 0.4 mol/l, which showed that the antiradical activity of phenols (PhOH) in lecithin is significantly lower than in hydrocarbons. The antiradical activity and inhibitory effects of lecithin oxidation decrease in the following raw: α-tocopherol > 3,6-di-tert-butyl-1,2-benzoquinone > > quercetin > 2,4,6-tri-tret-butylphenol.
Keywords
соевый лецитин окисление антиоксиданты кверцетин α-токоферол 2,4,6-три-трет-бутилфенол 3,6-ди-трет-бутил-1,2-бензохинон
Date of publication
14.09.2025
Year of publication
2025
Number of purchasers
0
Views
5

References

  1. 1. Cevc G. Phospholipids Handbook. New York: Marvel Dekker Inc., 1993.
  2. 2. Gupta R., Muralidhara H.S., Davis H.T. // Langmuir. 2001. V. 17. № 17, P. 5176; http://doi.org/10.1021/la0103721
  3. 3. Barclay L.R.C., MacNeil J. M., VanKessel J.A., et al. // J. Amer. Chem. Sос. 1984. V. 106. P. 6740.
  4. 4. Roschek B.J., Tallman K. A., Rector C.L., et al. // J. Org. Chem. 2006. V. 71. № 9. P. 3527. http://doi.org/10.1021/jo0601462
  5. 5. Xu L., Davis T.A., Porter N.A. // J. Аmer. Chem. Soc. 2009. V. 131. P. 13037; http://doi.org/10.1021/ja9029076
  6. 6. Wu Y., Wang T. // J. Am. Oil Chem. Soc. 80, 319 (2003).
  7. 7. Palacios L.E., Wang T. // J. Amer. Oil Chem. Soc. 2005. V. 82. № 8. Р. 571; http://doi.org/10.1007/s11746-005-1111-4
  8. 8. Войченко О.Н., Шабанова И.А., Герасименко Е.О. и др. // Новые технологии. 2011. № 2. С. 18.
  9. 9. Chaiyasit W., Elias R.J., Mcclements D.J. et al. // Critical Rev. Food Sci. Nutrition. 2007. V. 47. Р. 299; http://doi.org/10.1080/10408390600754248
  10. 10. Kasaikina O.T., Krugovov D.A., Mengele E.A. // Eur. J. Lipid Sci. Technol. 2017. V. 119. 1600286; http://doi.org/10.1002/ejlt.201600286
  11. 11. Evans E.I. // Ind. Engin. Chem. 1935. V. 27. № 3. Р. 329; https://doi.org/10.1021/ie50303a019
  12. 12. King M.F., Boyd L.C., Sheldon B.W. // J. Amer. Oil Chem. Soc. 1992. V. 69. Р. 545; http://doi.org/10.1007/BF02636106
  13. 13. Judde A., Villeneuve P., Rossignol-Castera A., at al. // J. Amer. Oil Chem. Soc. 2003. V. 80. Р. 1209; http://doi.org.10.1007/s11746-003-0844-4
  14. 14. Mazaletskaya L., Sheludchenko N., Shishkina L. // Chem. Chem. Technol. 2012. V. 6. № 1. P. 35; http://doi.org/10.23939/chcht06.01.035
  15. 15. Мазалецкая Л.И., Шелудченко Н.И., Шишкина Л.Н. // Биофизика. 2010. Т. 55. № 1. С. 25.
  16. 16. Мазалецкая Л.И., Шелудченко Н.И., Шишкина Л.Н. // Прикл. биохимия и микробиол. 2010. Т. 46. № 2. С. 148.
  17. 17. Эмануэль Н.М., Заиков Г.Е., Майзус З.К. Роль среды в радикально- цепных реакциях окисления органических соединений. М.: Наука, 1973.
  18. 18. Denisov E.T., Afanas’ev I.B. Oxidation and antioxidantsin in organic chemistry and biology. Taylor & Francis Group, 2005.
  19. 19. Менгеле Е.А., Карташева З.С., Плащина И.Г. и др. // Коллоид. журн. 2008. Т. 70. № 6. С. 805.
  20. 20. Денисов Е.Т., Азатян В.В. Препринт. Ингибирование цепных реакций. Черноголовка: ИПХФ РАН, 1997.
  21. 21. Pedrielli P., Pedulli G. F., Skibsted L. H. // J. Agric. Food Chem. 2001. V. 49. № 6. P. 3034; https://doi.org/10.1021/jf010017g
  22. 22. Рогинский В.А. Фенольные антиоксиданты. М.: Наука, 1988.
  23. 23. Русина И.Ф., Карпухин О.Н., Касаикина О.Т. // Хим. физика. 2013. Т. 32. № 8. С. 49; https://doi.org/10.7868/S0207401X13080098
  24. 24. Русина И.Ф., Вепринцев Т.Л., Васильев Р.Ф. // Хим. физика. 2022. Т. 41. № 2. С. 12; http://doi.org/10.31857/S0207401X22020108
  25. 25. Amorati R., Baschieri A., Cowden A., et al. // Biomimetics. 2017. V. 2. P. 9; https:// doi.org/10.3390/biomimetics2030009
  26. 26. Шишкина Л.Н., Козлов М.В., Константинова Т.В. и др. // Хим. физика. 2023. Т. 42. № 1. С. 28; https://doi.org/10.31857/S0207401X23010107
  27. 27. Шарафутдинова Р.Р., Насибуллин Р.С., Фахретдинова Е.Р. // Хим. физика и мезоскопия. 2008. Т. 10. № 4. С. 510.
  28. 28. Шишкина Л.Н., Козлов М.В., Повх А.Ю. и др. // Хим. физика. 2021. Т. 40. № 9. С. 57; http://doi.org/10.31857/S0207401X21090089
  29. 29. Мазалецкая Л.И., Карпухина Г.В., Майзус З.К. // Нефтехимия. 1979. Т. 19. № 2. С. 214.
  30. 30. Плисс Е.М., Лошадкин Д.В., Гробов А.М., и др. // Хим. физика. 2015. Т. 34. № 1. С. 68; http://doi.org/10.7868/S0207401X15010094
  31. 31. Amorati R., Baschieri A., Morroni G., et al. // Chem. Eur. J. 2016. V. 22. № 23. P. 7924.
  32. 32. Тихонов И.В., Бородин Л.И., Плисс Е.М. // Хим. физика. 2020. Т. 39. № 11. С. 3; http://doi.org/10.31857/S0207401X2011014X
  33. 33. Молодочкина С.В., Лошадкин Д.В., Плисс Е.М. // Хим. физика. 2024. Т. 43. № 1. С. 52.
  34. 34. Kancheva V. D., Kasaikina O. T. // Curr. Med. Chem. 2013. Т. 20. С. 4784; http://doi.org/10.2174/09298673113209990161
QR
Translate

Индексирование

Scopus

Scopus

Scopus

Crossref

Scopus

Higher Attestation Commission

At the Ministry of Education and Science of the Russian Federation

Scopus

Scientific Electronic Library